Tuesday 21 June 2011

1st Attempt : Kek Coklat Lembap

Hai..

Dah berapa hari memang teringin nak makan kek coklat moist ni. Mengidam kot. Hehehehe. Alhamdulillah semalam dapat gak buat. Nak jadikan cerita, nak cari bahan-bahan tu pun punyelah jauh. Kena pegi sampai Arau pulak, cari kat CMart. Hmmmm...Tapi takpelah, dapat jugak cari bahan-bahan nak buat kek tu.

Lepas makan malam, baru start buat kek tu dengan bantuan IS. Tapi, oleh kerana mixer takde, kena guna tenaga tangan sendirilah. Walau bagaimanapun, IS dah volunteer nak kacau adunan tu.. Start buat pukul 9.30, kek masak pukul 11.15.

Bahan-bahan

1 1/2 cawan tepung gandum
1 cawan gula pasir
1 cawan serbuk koko (tapi semalam guna coklat masakan jadi kena cairkan dan ambil 1 cawan)
1 cawan susu segar
1 sudu esen vanilla
1 sudu teh nescafe
1 sudu baking powder
2 biji telur
100g butter

Bahan-bahan untukTopping

Coklat masakan
1 sudu butter
Susu segar

Cara Membuatnya

1. Pecahkan telur dan kacau sehingga kembang. Kemudian masukkan butter. Kacau sehingga sebati
2. Campurkan tepung gandum, gula pasir, baking powder, serbuk koko dan nescafe.
3. Kemudian masukkan campuran tepung tadi ke dalam adunan telur. Masukkan esen vanilla dan susu segar sedikit demi sedikit.
4. Panaskan pengukus dan sediakan loyang yang telah disapu marjerin.
5. Masukkan adunan tadi kedalam loyang dan kukus. Kukus lebih kurang selama 1 jam dan pastikan air dalam pengukus tu tak kering.

Sementara menunggu kek tu masak, bolehla buat topping.

Cara membuatnya Topping:


Campur semua bahan-bahan topping di dalam periuk dan panaskan. Kemudian biarkan sejuk sehingga menjadi pekat likat.

Bila kek dah masak, keluarkan kek dan sapulah dengan topping dan letakkan apa-apa (mengikut citarasa sendiri) di atas kek yang telah masak tadi.

Siap dah!!!

Tapi ni percubaan pertama yang akan diperbaiki...




Finishing: tabur chocolate rice... selepas letak topping

Taraaaaaaaaaaaa.... Siap dah... Nyum nyum..

No comments:

Post a Comment