Sunday 29 May 2011

Sambal Kacang Ala Jawa

-->
Sambal kacang ni selalunya di buat dan dibancuh dengan air untuk dicampurkan di dalam lontong. Ada juga yang makan sambal kacang yang telah dilarutkan ini bersama dengan ulam-ulaman seperti pucuk ubi, pucuk paku, kangkung dan tauge yang telah dicelur.. Erm sedapnye…. Okeylah, di bawah ni resipinye ye..

 Ni sambal kacang yang kering. Biasanya kalau kat kedai, orang jual dalam peket.


Ni pulak sambal pecal yang telah dibancuh. Campur dengan semua sayur-sayur tu dan
jadilah pecal yang sedap...

Jom kita tengok bahan-bahan yang diperlukan dan cara-cara pembuatannya.

Bahan-bahan
½ kilo kacang tanah
100g cili kering
Sedikit udang kering
Minyak masak
Sesudu gula pasir
Secubit garam
Sedikit serbuk perasa
Sedikit asam jawa
3 ulas daun limau purut – di racik kasar

Cara membuatnya
1.       Tuang minyak masak ke dalam kuali dan panaskan.
2.       Goreng kacang tanah, cili kering dan udang kering. Goreng sehingga kekuningan.
3.       Kisar semua bahan-bahan yang telah digoreng tadi. Tetapi biasanya saya akan tumbuk semuanya supaya teksturnya tidak terlalu halus.
4.       Campurkan semua bahan tadi di dalam mangkuk. Masukkan skali gula, garam, serbuk perasa, asam jawa dan daun limau purut. Kuantiti gula dan garam mngikut citarasa masing-masing.
5.       Tersedia sudah sambal kacang ni untuk di makan..

Sekarang sedia untuk dihidang…..  SELAMAT MENCUBA!!... tenkiu2…



KERABU ULAM
Kali ni saya nak bagi resipi sihat kat anda sekalian.. Hehehe.. Kerabu ulam ni sedap kalau di makan waktu tengah hari dengan ikan goreng dan nasi panas. Nyum nyum…
Bahan-bahan
Pucuk ubi
Pucuk paku
Taugeh
Kangkung
Kelapa parut
Beberapa biji cili padi (kalau boleh yang berwarna merah)
4 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
Sedikit udang kering
Secubit belacan
Secubit lada putih
Secubit garam
Sedikit serbuk perasa
Secubit gula

Cara membuat
1.       Celur sayur-sayur tadi selama 2 minit. Untuk taugeh, celur dalam 30 saat sahaja supaya tak hilang rasanya. Kemudian toskan. (Bagi mereka yang selalu mengalami kembung sekiranya makan sayuran, campurkan sedikit serbuk lada putih semasa proses mencelur)
2.       Tumbuk cili padi, bawang merah, bawang putih, udang kering dan belacan .
3.       Masukkan bahan-bahan yang telah ditumbuk tadi ke dalam mangkuk bersama dengan kelapa parut. Masukkan sekali gula, garam dan serbuk perasa kemudian gaul semuanya sehingga sebati.
4.       Panaskan kuali dan masukkan kelapa parut yang telah digaul bersama bumbu tadi. Kacau kelapa parut tadi dan masak sehingga keluar bau lebih kurang 8 minit.
5.       Gaul kelapa parut yang telah di masak tadi dengan sayur-sayur yang telah dicelur tadi. 
Sekarang sedia untuk dihidang…..  SELAMAT MENCUBA!!... tenkiu2…

No comments:

Post a Comment