Saturday 28 May 2011

Bergedil Ayam

--> Kali ni, saya nk bagi resipi Jawa, iaitu bergedil.. Bergedil ni sedap makan dengan soto atau makan macam tu je.. Nyum nyum... Dh lama tak buat bergedil ni. Saya bagi resipi dulu, nanti saya dah buat, saya upload gambar eh.. Selamat mencuba...











Bahan-bahan
5 biji keledek (kalau boleh yang berwarna merah)- dipotong menjadi ketulan kecil
5 biji kentang - dipotong menjadi ketulan kecil
Sedikit udang kering - ikut citarasa masing-masing
Secubit garam
10 urat daun kucai -  dihiris halus
Sedikit bawang goreng
Secubit serbuk lada putih
Seketul daging ayam (bahagian dada)

Cara membuatnya
1. Potong ayam menjadi ketulan kecil.
2. Goreng ayam sehingga empuk. Kemudian goreng kentang dan keledek serta udang kering.
3. Tumbuk kentang dan keledek yang sudah digoreng tadi sehingga lumat. Kemudian carikkan daging ayam tadi. (carik kecil-kecil supaya mudah untuk digaul di dalam adunan). Akhir sekali tumbuk udang goreng.             
4. Campurkan kentang, keledek, ayam, udang kering dan bawang goreng. Adun sehingga sebati.
5. Masukkan garam secukup rasa, lada putih, dan daun kucai ke dalam adunan tadi.
6. Bentukkan sehingga menjadi bulat.
7. Pecahkan telur dan pukul telur di dalam mangkuk.
8. Sebelum digoreng, bergedil tersebut perlu di salut di dalam telur yang telah dipukul tadi.
9. Goreng sehingga kekuningan..
Sedia untuk dihidang. Selamat mencuba.... Tenkiu2






No comments:

Post a Comment